Vormingsaanbod voor trajectbegeleiders

De Kick-off Duaal leren is er speciaal voor beginnende en ervaren trajectbegeleiders in Duaal leren en Leren en Werken. Als trajectbegeleider volg je de leerling doorheen het hele traject van duaal leren. Als werkregisseur organiseren we verschillende vormingen om je bij die taak te ondersteunen.

 

banner vormingen en kick-off duaal leren

Vormingen Duaal Leren

In het voorjaar van 2020 organiseren we opnieuw enkele vormingen rond duaal leren. Het aanbod ziet er als volgt uit:

Vorming Datum Uur Locatie Adres
basisvorming over erkenningen en overeenkomsten vrijdag 6 maart 2020 10 uur - 16 uur Ellipsgebouw, zaal 0.A.04 Koning Albert II-laan 35, 1000 Brussel
uitbreidingsvorming over overeenkomsten vrijdag 13 maart 2020 10 uur - 16 uur Graaf de Ferrarisgebouw, zaal 00.G20 Koning Albert II-laan 20, 1000 Brussel
basisvorming over erkenningen en overeenkomsten vrijdag 20 maart 2020 10 uur - 16 uur Hendrik Consciencegebouw, zaal 1C15 (Marie & Pierre Curie) Koning Albert II-laan 15, 1000 Brussel
uitbreidingsvorming over overeenkomsten vrijdag 27 maart 2020 10 uur - 16 uur Herman Teirlinckgebouw, zaal 01.05 (Isala van Diest) Havenlaan 88, 1000 Brussel
uitbreidingsvorming over overeenkomsten vrijdag 3 april 2020 10 uur - 16 uur Graaf de Ferrarisgebouw, zaal 00.G20 Koning Albert II-laan 20, 1000 Brussel

Basisvorming over erkenningen en overeenkomsten

Tijdens de sessie over erkenningen lichten we de erkenning van ondernemingen toe. We doorlopen het wettelijk kader, de erkenningsprocedure en -voorwaarden. Na deze sessie beschik je over alle kennis om de onderneming goed te informeren over het indienen van een erkenningsaanvraag en het beheer van erkenningen en mentoren in het digitale loket werkplekduaal.be.

Tijdens de sessie over overeenkomsten word je wegwijs gemaakt in de verschillende artikels van de Overeenkomst Alternerende Opleiding en de Stageovereenkomst Alternerende Opleiding. Je krijgt er de informatie die nodig is om correct een overeenkomst op te stellen: partijen, duur van de overeenkomst, arbeidsduur, uurrooster en vergoeding. Je komt meer te weten over de wettelijke bepalingen die van toepassing zijn op de onderneming, zoals de dimona-aangifte, arbeidongevallenverzekering en de (externe) dienst voor preventie en bescherming op het werk. We lichten de basisprincipes toe van vakantie, ziekte, kinderbijslag, fiscaliteit en incentives voor ondernemingen. Met deze informatie op zak kan je ondernemingen en leerlingen correct informeren.

Deze sessie is de basismodule waarop verder gebouwd zal worden in de uitbreidingsvorming.

Uitbreidingsvorming over overeenkomsten

Deze sessie is bedoeld voor trajectbegeleiders met basiskennis over overeenkomsten en sociale wetgeving, verworven door ervaring of na het volgen van de basisvorming over overeenkomsten en sociale wetgeving.

We zoomen in op het RSZ-statuut van de leerling, op de sociale zekerheid en de arbeidsreglementering. De dimona-aangifte en de sociale zekerheidsrechten (jaarlijkse vakantie, arbeidsongevallen, ziekte-uitkeringen, werkloosheid, etc.) komen uitgebreid aan bod binnen het deel van de sociale zekerheid. We informeren je over de feestdagenwet, het arbeidsreglement, sociale documenten, welzijn op het werk en cao’s; allemaal onderdeel van de arbeidsreglementering.  Je krijgt een beter inzicht in de kostprijs van de OAO en de mogelijke incentives voor de onderneming. Je wordt wegwijs gemaakt in kinderbijslag, fiscaliteit en studentenwerk. 

Je krijgt in deze sessie heel wat informatie zodat je vragen van ondernemingen en leerlingen correct kan beantwoorden of hen correct kan doorverwijzen.

Praktisch

We voorzien geen catering tijdens de vormingen. Tijdens de middagpauze is er vrijblijvend de mogelijkheid om in de omgeving te gaan lunchen.

Schrijf je hier in voor een of meerdere vormingen.

Kick-off Duaal Leren

De Kick-off Duaal leren organiseren we jaarlijks in het voorjaar, zodat je als trajectbegeleider goed geïnformeerd aan de voorbereidingen voor het volgende schooljaar kan starten. In samenwerking met het Departement Onderwijs en Vorming, de onderwijskoepels, VDAB en verschillende sectororganisaties stellen we elk jaar een boeiend programma samen voor beginnende én ervaren trajectbegeleiders.

Ook in 2020 organiseren we weer een Kick-Off Duaal Leren. Binnenkort vind je hier meer informatie, maar noteer alvast 5 mei 2020 in je agenda!

Lees meer over de editie van 2019.

Lees meer over de editie van 2018.

Najaarsaanbod

Bij de start van het nieuwe schooljaar organiseren we telkens één of meerdere workshops “Erkenning en overeenkomst”. In deze praktische vorming leggen we onder andere de details uit van de erkenning van ondernemingen en het opmaken van overeenkomsten alterende opleiding (OAO).

Hieronder vind je de presentaties van de edities 2019: