SYNTRA Vlaanderen sluit samenwerkingsovereenkomst met Duitstalige IAWM

  • 21 december 2015

Vrijdag 18 december bezocht een delegatie van SYNTRA Vlaanderen haar tegenhanger bij de Duitstalige Gemeenschap, de IAWM (Institut für Aus- und Weiterbildung im Mittelstand und in Kleinen und Mittleren Unternehmen). Het IAWM heeft een jarenlange expertise inzake duaal leren. Beide partijen sloten ook een samenwerkingsovereenkomst.

 

Tijdens het werkbezoek werd vooral bekeken hoe men bij het IAWM een erg constructieve samenwerking met de autosector heeft uitgebouwd. Deze sector is hier een perfect voorbeeld van hoe een synergie tussen de verschillende opleidingspartners er in het duaal leren kan uitzien. Volgens een van de aanwezige plaatselijk ondernemers die zelf al jarenlang jongeren een werkplek in zijn bedrijven - garages - aanbiedt, ligt de kracht van duaal leren net in de onmiddellijke en bijna gegarandeerde tewerkstelling. De cijfers van het IAWM geven hem gelijk: 95% van de afgestudeerde jongeren heeft binnen de 6 weken een job.

Dr. Verena Greten, algemeen directeur van het IAWM verklaart het succes van het duaal leren in de Duitstalige Gemeenschap: "Enerzijds mag je niet vergeten dat wij hier al enkele decennia volgens het concept duaal leren werken. Ik herken heel veel van de discussie die nu in Vlaanderen worden gevoerd, omdat exact diezelfde issues 20 jaar geleden hier speelden. Anderzijds mag je ook de invloed uit Duitsland niet vergeten, waar duaal leren veel positiever wordt bekeken dan in België."

Aan het einde van het werkbezoek in Eupen ondertekenden Bruno Tindemans, gedelegeerd bestuurder van SYNTRA Vlaanderen, en Dr. Verena Greten, algemeen directeur van het IAWM, een samenwerkingsovereenkomst. Doelstelling is om goede praktijken uit te wisselen, docenten in elkaars centra expertise te laten opdoen en om leerlingen uit beide gemeenschappen de kans te bieden om in een bedrijf in de andere gemeenschap te gaan werken en leren.