Ouderforum Koning Boudewijnstichting: duaal leren volwaardige onderwijsvorm

  • 26 januari 2016

Vandaag verscheen het rapport van de Koning Boudewijnstichting met het advies van het Ouderforum over de toekomst van het secundair onderwijs.

Een van de opvallendste vaststellingen is volgens het rapport de grote kloof tussen leren en werken: “Dat is niet verantwoord. De lerende kracht van een werkomgeving wordt onderschat. Dat geldt voor alle vormen van werkplekleren, zowel de korte stages als het intense duale leren.” (p. 10)

“De betere afstemming met de arbeidsmarkt is cruciaal voor het toekomstperspectief voor onze jongere. De conclusie van het Ouderforum is terecht: duaal leren moet een volwaardig onderwijssysteem worden. Iedereen wint daarbij: jongeren leren arbeidsmarkgerichte competenties, bedrijven leiden potentiële medewerkers op volgens de door hen gezochte competenties”, zegt Bruno Tindemans, gedelegeerd bestuurder van SYNTRA Vlaanderen.

De Vlaamse regering maakte van dat duaal leren een prioritair aandachtspunt voor deze legislatuur. Daarbij is SYNTRA Vlaanderen als ‘regisseur’ verantwoordelijk voor een optimale uitwerking van en een voldoende groot aanbod aan kwalitatieve leerwerkplekken.

Download het volledige rapport op https://www.kbs-frb.be/nl/Activities/Publications/2016/20160126PP