Informatie workshops

Hieronder vind je meer informatie over de verschillende workshops die georganiseerd worden op de Kick-off's Duaal Leren.

Sessie 1

Loopbaandenken

Tijdens deze workshop krijg je praktische informatie rond het thema ‘schoolloopbaandenken’. Wat wil ik, wat kan ik, waar kan ik werken, wie kan me helpen en hoe pak ik het aan? Dat zijn de vijf loopbaanvragen waarmee je aan de slag gaat. Je leert hoe dit theoretisch kader jou en je leerlingen kan ondersteunen. Aan de hand van de loopbaanvragen krijgen je leerlingen meer zelfinzicht en wordt het gemakkelijker om een juiste studie te kiezen. We ondersteunen je met oefeningen en informatie die je daarna kan gebruiken in de les of bij de zoektocht naar een werkplek. Deze sessie is de basismodule waarop verder gebouwd zal worden in de workshop over solliciteren.

Deze sessie wordt verzorgd door VDAB.

Sessie 2

The impossible leap: het decreet duaal leren uitgelegd in mensentaal

Tijdens deze sessie lichten we de onderwijsregelgeving rond duaal leren toe. Na de sessie beschik je over alle info om in je school een duaal traject in te richten en kent het decreet duaal leren geen geheimen meer voor jou.

Deze sessie wordt verzorgd door het Departement Onderwijs & Vorming.

Sessie 3

Erkenning van ondernemingen

Tijdens deze sessie lichten we de erkenning van ondernemingen toe. We doorlopen het wettelijk kader, de erkenningsprocedure en -voorwaarden. Na deze sessie beschik je over alle kennis om de onderneming goed te informeren over het indienen van een erkenningsaanvraag en het beheer van erkenningen en mentoren in het digitale loket werkplekduaal.be.

Deze sessie wordt verzorgd door Syntra Vlaanderen.

Sessie 4

Overeenkomsten en sociale wetgeving (basis)

Tijdens deze sessie word je wegwijs in de verschillende artikels van de Overeenkomst Alternerende Opleiding en de Stageovereenkomst Alternerende Opleiding. Je krijgt er de informatie die nodig is om correct een overeenkomst op te stellen: partijen, duur van de overeenkomst, arbeidsduur, uurrooster en vergoeding. Je komt meer te weten over de wettelijke bepalingen die van toepassing zijn op de onderneming, zoals de dimona-aangifte, arbeidongevallenverzekering en de (externe) dienst voor preventie en bescherming op het werk. We lichten de basisprincipes van vakantie, ziekte, kinderbijslag, fiscaliteit en incentives voor ondernemingen toe. Met deze informatie op zak kan je ondernemingen en leerlingen correct informeren. Deze sessie is de basismodule waarop verder gebouwd zal worden in de uitbreidingssessie.

Deze sessie wordt verzorgd door Syntra Vlaanderen.

Sessie 5

De trajectbegeleider, sleutelfiguur binnen duaal leren

In deze sessie benadrukken we de draaischijffunctie van trajectbegeleiders. Wat is de rol van de trajectbegeleider in screening, matching, intake en opvolging op de werkplek? Hoe pak je de administratieve en inhoudelijke taken aan in je team? Welke rol speelt de trajectbegeleider op de klassenraad? We bespreken de verschillen tussen duaal leren, leren en werken en stages.

Deze sessie wordt verzorgd door de onderwijskoepels.

Sessie 6

Co-creatie digitaal loket werkplekduaal.be (enkel op 16/05)

De komende maanden werken we hard aan nieuwe functionaliteiten in het digitale loket werkplekduaal.be. In deze focusgroep horen we graag van jullie hoe het digitale loket best ingezet kan worden om beschikbare werkplekken te vinden. Schuif mee aan tafel en deel je mening met ons, zodat nieuwe functionaliteiten zo goed mogelijk aan ieders wensen tegemoet komen.

Deze sessie wordt verzorgd door Knightmoves & Leapforward i.s.m. Syntra Vlaanderen.

Sessie 7

Sollicitatietraining

Tijdens de workshop krijg je praktische informatie rond het thema solliciteren. Hierbij wordt de verbinding gemaakt met het ‘schoolloopbaandenken’ op basis van vijf loopbaanvragen: wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik, wie kan me helpen en hoe pak ik het aan. Het resultaat van alle informatie die je uit het loopbaandenken haalt, vertaalt zich in het solliciteren. Hoe zetten je leerlingen best hun sterke punten in de verf? Hoe maken ze als kersverse schoolverlater een unieke indruk bij een werkgever? Wat zijn do's and don'ts tijdens het sollicitatiegesprek? In deze module geven we tips en tricks mee rond ‘solliciteren pur sang’. We behandelen vacature-analyse, het cv (al dan niet begeleid door een sollicitatiebrief), het sollicitatiegesprek en de impact van social media.

Deze sessie wordt verzorgd door VDAB.

Sessie 8

Je netwerk aan werkplekken uitbreiden: hoe begin je er aan?

In deze sessie zoeken we samen uit hoe je voldoende werkplekken vindt voor je leerlingen. Via welke kanalen vind je werkplekken? Met welke argumenten en technieken overtuig je ondernemingen om mee te werken? Op welke manier kan je hindernissen overwinnen? Welke partners kunnen je helpen in je zoektocht? Je leert uit elkaars ervaringen en krijgt tips en tricks aangereikt van partners met ervaring in prospectie.

Deze sessie wordt verzorgd door Syntra Vlaanderen.

Sessie 9

Overeenkomsten en sociale wetgeving (uitbreiding)

Deze sessie is bedoeld voor trajectbegeleiders met basiskennis over overeenkomsten en sociale wetgeving, verworven door ervaring of na het volgen van de sessie overeenkomsten en sociale wetgeving (basis). We zoomen in op het RSZ-statuut van de leerling, op de sociale zekerheid en de arbeidsreglementering. De dimona-aangifte en de sociale zekerheidsrechten (jaarlijkse vakantie, arbeidsongevallen, ziekte-uitkeringen, werkloosheid etc) komen uitgebreid aan bod binnen het deel van de sociale zekerheid. We informeren je over de feestdagenwet, het arbeidsreglement, sociale documenten, welzijn op het werk en cao’s; allemaal onderdeel van de arbeidsreglementering. Je krijgt zicht op de kostprijs van de OAO en de mogelijke incentives voor de onderneming. Je wordt wegwijs in kinderbijslag, fiscaliteit en studentenwerk. Je krijgt in deze sessie heel wat informatie zodat je vragen van ondernemingen en leerlingen correct kan beantwoorden of hen correct kan doorverwijzen.

Deze sessie wordt verzorgd door Syntra Vlaanderen.