Leerling gezocht voor werkplekleren

Bij duaal leren brengt de leerling heel wat tijd op de werkvloer door. Het is dan ook belangrijk dat er een goede match is tussen leerling en werkplek en dat beide partijen met de juiste verwachtingen starten.

De jongeren in duaal leren (proefproject 'Schoolbank op de werkplek') of deeltijds leren en werken zijn minimaal 15 en maximaal 25 jaar oud. De jongeren worden in de opleidings- of onderwijsinstelling gescreend om na te gaan of ze klaar zijn om te functioneren op een werkplek.

Nodig de leerling uit voor een intakegesprek vooraleer je een overeenkomst afsluit. Bedenk op voorhand wat je verwachtingen zijn, maar wees realistisch: de tewerkstelling maakt immers deel uit van de opleiding van de jongere. In het intakegesprek kan je de wederzijdse verwachtingen bespreken, een realistisch beeld van de job schetsen en peilen naar de motivatie van de jongere. Op die manier vergroot je de kans op een goede match tussen leerling en werkplek.

Indien je een jongere zoekt om op te leiden in je onderneming, neem je best contact op met een school, een centrum voor deeltijds onderwijs of een medewerker van de leertijd of vul het webformulier in om een werkplek aan te bieden.

Opgelet: je mag nooit meer leerlingen tegelijkertijd opleiden dan dat er werknemers zijn in je onderneming. Heb je geen werknemers in dienst, dan mag je maximum één jongere tegelijkertijd opleiden.