Deeltijdse Arbeidsovereenkomst

De deeltijdse arbeidsovereenkomst (DA) is een overeenkomst die wordt gesloten tussen twee partijen, namelijk de leerling en de onderneming.

De DA omvat enkel het werkplekgedeelte van de opleiding. Dit type overeenkomst kan enkel afgesloten worden voor jongeren in het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO) en als de jongere minder dan 20 uur per week (gemiddeld op jaarbasis) op de werkplek wordt opgeleid.

Als de tewerkstelling plaatsvindt in een onderneming uit de non-profitsector waarvoor de vermindering in het kader van de sociale maribel geldt, dan kan een deeltijdse arbeidsovereenkomst sociale maribel afgesloten worden. Dit is een overeenkomst die je afsluit met de leerling en deze kan meer dan 20u (in leertijd en DBSO) of minder dan 20u (enkel in DBSO) bedragen. Neem hiervoor altijd eerst contact op via loket@jongerenindesocialprofit.be.

Je mag de leerling pas opleiden op de werkplek als je hiervoor erkend bent en van zodra de overeenkomst ondertekend en gestart is. Je moet ook een kopie van de overeenkomst bezorgen aan het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming – Syntra Vlaanderen.


Handig! In het digitale loket app.werkplekduaal.be kan je de overeenkomst eenvoudig registreren bij het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming – Syntra Vlaanderen.


Meer info? Download dan onze thematische infofiche: