Brengt jouw idee het onderwijs en de bedrijfswereld dichter bij elkaar?

  • 2 december 2019

SYNTRA Vlaanderen organiseert voor de derde keer de wedstrijd IdeaalDuaal. Voor deze wedstrijd roept het Vlaams overheidsagentschap alle leerlingen en studenten op om hun vooruitstrevende ideeën rond duaal leren in te sturen. Apps, tools, digitale platforms of informaticaprogramma’s… Zolang de ideeën leren in bedrijven voor leerlingen toegankelijker maken, maken hun bedenkers kans om een coachingtraject van digitale pionier Imec te winnen. Intussen zijn er al meer dan 70 ideeën ingestuurd. Indienen kan nog tot en met 6 december!

Door de expertise van bedrijven samen te brengen met de voorstellen van de jongeren wil SYNTRA Vlaanderen duaal leren verder innoveren. IdeaalDuaal speelt dus maximaal in op de arbeidsmarkt van de toekomst.

IdeaalDuaal als springplank

Daarnaast biedt IdeaalDuaal een heuse springplank voor de deelnemers. "We brengen ze in contact met de juiste personen en werken hun vooruitstrevende ideeën verder uit. Daardoor leren ze niet alleen meer over de bedrijfswereld, ze breiden ook hun netwerk gevoelig uit", zegt Vickie Dekocker, innovatieverantwoordelijke bij SYNTRA Vlaanderen.

Vorig jaar nam Jente Smit (21) uit Brugge deel aan IdeaalDuaal. Ze ontwikkelde de game ‘Match Your Hero’ om net afgestudeerde jongeren vlotter te laten solliciteren. Tijdens de verschillende levels leren de gamers meerdere soft skills aan die belangrijk zijn bij het vinden van een job. Vandaag heeft de voormalige studente Idea en Innovation Management dankzij haar ervaring van haar deelname aan Ideaal Duaal haar eerste bedrijf uit de grond gestampt. “Dankzij IdeaalDuaal heb ik een professioneel netwerk opgebouwd dat me vandaag nog altijd veel kansen biedt. Bovendien ben ik tijdens de wedstrijd door bijvoorbeeld Imec en de CEO van Technopolis, Stephane Berghmans, voortdurend uitgedaagd om mijn idee verder bij te schaven. Ik heb dus altijd heel waardevolle en professionele feedback gekregen”, zegt Jente Smit, finaliste IdeaalDuaal 2019.

Twee jaar geleden wonnen Jordy Declerck (20), Paul Van Hool (20) en Roel Lemmens (21) uit Heist-op-den-Berg IdeaalDuaal. Vandaag heeft het drietal hun winnende idee - mede dankzij de coaching van Microsoft en Riverrun - omgezet in een eigen bedrijf. ‘Dualo’ is een digitaal communicatieplatform waarop duale leerlingen kennismaken met het bedrijf waar ze tijdens hun opleiding aan de slag willen gaan. Via een score kunnen leerlingen zien hoe hun voorgangers hun periode bij dat bedrijf hebben ervaren. “IdeaalDuaal heeft ervoor gezorgd dat we de nodige begeleiding hebben gekregen om van dit idee een succesvol product te maken. Daarnaast hebben we door deel te nemen ook meer communicatieve vaardigheden aangeleerd en hebben we ons professioneel netwerk uitgebreid", zegt Jordy Declerck, winnaar IdeaalDuaal 2018.

Duaal leren steeds populairder

Dat duaal leren aan populariteit wint is duidelijk. Sinds 1 november 2019 volgen er liefst 1777 leerlingen een duale opleiding. Dat is een record. Meer zelfs: op vier jaar tijd is het aantal duale leerlingen dat lessen op school combineert met praktijkervaring bij bedrijven vertienvoudigd. Sinds de leervorm dit schooljaar officieel erkend is, vinden dus almaar meer leerlingen hun weg naar duaal leren.

Ook Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zijn opgezet met deze cijfers.

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits: “Sinds dit schooljaar is duaal leren officieel van start gegaan na drie jaar succesvol proefdraaien. Bedrijven snakken naar goed opgeleide krachten en veel jongeren willen maar al te graag hun talent in de praktijk kunnen omzetten. Met duaal leren bieden we daar een antwoord op. Een unieke win-win waarbij leerlingen in de klas en op de werkvloer vaardigheden leren, oefenen en versterken en zo hun diploma halen. Door volgend schooljaar het duale aanbod uit te breiden, blijven we de vlam voor deze unieke leerweg aanwakkeren. Iedereen van leerling tot ouders, van school tot bedrijven moeten we overtuigen dat je het best kan leren door het in de praktijk toe te passen. Ook in het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs willen we de komende jaren duaal leren als sterk merk uitbouwen.”

“We zijn altijd op zoek naar manieren om de lat hoger te leggen in ons onderwijs”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Excellent onderwijs op de schoolbanken is cruciaal, maar met duaal leren zetten we nog een stap verder. We geven onze jongeren de kans om tijdens hun opleiding ervaring op te doen op een echte werkvloer, nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en eerste professionele contacten te leggen. Zo bieden we onze jongeren de best mogelijke leerschool."

Doe mee!

Alle informatie over het verloop van de wedstrijd IdeaalDuaal en de voorgaande edities is terug te vinden op de website. De deadline om je idee in te dienen is 6 december 2019.